Home

Vi måste sänka energiförbrukningen på vår belysning

Jag kan komma att skämmas när jag tänker på den jord som vi ger vidare till våra barn. Hur de kommer att få sopa upp efter generation efter generation av vuxna som förnekat att klimatförändringen faktiskt har förödande konsekvenser, och att jordens resurser inte är oändliga. Jag hade denna diskussion med min kollega här om dagen när vi pratade om att byta ut belysningen på jobbet.

I detta fall handlade det om spotlight-lamporna och led paneler då det är dessa vi använder mest frekvent. Jag sa att vi måste tänka ur ett klimatmedvetet perspektiv och byta till LED-belysning då vårt kontor är öppet dygnet runt (och således är även belysningen påslagen). Hon tyckte det lät som ett krångligt projekt att påbörja någonting som hon inte visste mycket om. Jag svarade då att hon kunde börja här på kontoret, genom att uppdatera vår belysning via butiken Svealight till LED-paneler och spotlights med just LED i, då dessa är så mycket bättre för klimatet än traditionella lampor. Inte minst på grund av att det släpper ut mindre koldioxid. Koldioxidutsläpp är nämligen en av vår tids största utmaningar.

Det som går många förbi är att de gamla traditionella belysningsteknikerna (som vi oftast använder oss av idag), släpper ut mer koldioxid än om vi skulle haft LED-belysning med samma effekt. Det är utan tvekan ett väldigt enkelt sätt att faktiskt göra sitt för klimatet. För ingen kan komma och säga att en gammal spotlampa inte kan bytas ut till en ny. Ändå så gör den så stor skillnad.

Vi är på väg emot ett kaos

Corona är på allas läppar och många av oss står fortfarande som frågetecken och undrar hur det kommer sig att ett virus dyker upp från ingenstans. Samma människor som anser att den globala uppvärmningen är ett påhitt oroar sig nu inför vad som komma skall. Det är dags att folket vaknar och inser att människan är boven i dramat. Detta blir ett kort inlägg men jag ber till gudarna att detta inte sprider sig bortom vår kontroll.

Värna om miljön och satsa på LED istället

Genom några enkla val i livet så hade var och en av oss kunnat bidra till en bättre värld. Vi har möjligheten att tillsammans rädda vår planet så att framtida generationer också kan ta del av alla härligheter som vi under så många år har haft nöjet att uppleva. Att vara klimatsmart är en förutsättning om vi ska lyckas vända den negativa trend vad gäller koldioxidutsläpp. Bara en sådan enkel sak som att välja rätt ljuskälla gör faktiskt stor skillnad. Jag försöker personligen att alltid välja led i alla situationer även på bilen och på maskinen. Jag brukar ofta fixa med bilen och både mina extraljus och helljuset drar full nytta av led lampor. Led släpper inget koldioxid i atmosfären och därför bör alla som läser detta välja led om möjlighet finns förstås.

 

Extraljus som led ramp är att rekommendera

Efter att ha testat många olika varianter under ett par år så har jag kommit från till att vanliga rundformade extraljus känns väldigt tråkigt och utdaterat. Vem vill egentligen sätta på dessa lampor när ett extraljus som led ramp lyser minst lika bra och knappt är synlig på bilen. Det förs diskussioner i alla Sveriges hörn om vad som egentligen är bäst, snyggast och mer praktiskt men min åsikt kommer jag att hålla fast vid. En led ramp lyser långt och klarar att ge ett effektivt körljus upp till cirka 600 meter, och ibland t.o.m längre än så. Jag handlar all min belysning hos Ljusgiganten.se som jag tycker erbjuder bra produkter till bra priser. Här hittar man förutom led ramper också en del tillbehör till bilen som alkolås och varningsljus som kan vara bra att ha nära till hands om situationen kräver det.

För dig som vill veta mer om till exempel varningstakramper så kan ni klicka på ordet och läsa vidare, en maskinist som jag själv slutar aldrig att lära sig nya saker. Kontakta mig gärna ifall du har frågor gällande belysning så ska jag försöka hjälpa dig så gott jag kan. Lev nu sunt och tänk på miljön för den är allt vi har!

 

Världen förändras

Vårt samhälle har förändrats enormt under de senaste åren. Vi får just nu beskåda effekten av den globala uppvärmningen, stora flyktingsströmmar förändrar kartan i västvärlden och nya supermakter som Kina och Ryssland har intagit den stora scenen. Denna blogg kommer att handla om vårt globala samhälle, jag tar upp frågor som berör morgondagens energiförsörjning och infrastruktur. Hur tar vi oss framåt från denna punkt på bästa sätt? Se bara på ”the world is changing” så förstår du vad jag menar.